Direct contact?
Bel Joke via
06 - 45171655 of 0182 - 516532

Joke Valk

Orthomoleculair therapeut Gouda

Orthomoleculaire therapie

Visie op voeding is een belangrijk onderdeel van de orthomoleculaire therapie. In deze visie is  volwaardige voeding  een belangrijke voorwaarde voor een gezond lichaam, een gezonde geest en een gezond gewicht.

Hippocrates,de grondlegger van de westerse geneeskunst, zei het in zijn tijd al: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Wie was Hippocrates?

Hippocrates was een Griekse arts en wordt beschouwd als grondlegger van de Westerse geneeskunde.
Hij is geboren op het Griekse eiland Kos in het jaar 460 voor Christus.
Hippocrates had een hele nieuwe kijk op de geneeskunde.Hij was één van de eersten, die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef.

Hij legde sterk de nadruk op hygiëne, zowel voor de arts als voor patiënt, en vooral ook op gezonde eet- en drinkgewoonten. 
 
Zo kwam hij tot de inmiddels beroemde uitspraak: " Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding ".

De stelling: -ziek door voeding- , is dus zeker niet nieuw. Het is  daarom ook zo jammer dat in de hedendaagse geneeskunde de invloed van voeding meestal wordt ontkend en zelfs wordt genegeerd. Maar als bepaalde voedingsstoffen de oorzaak zijn van een aandoening of klacht, dan is iedere geneeswijze en therapie die deze foute voedingsstoffen niet wegneemt (elimineren middels een eliminatiedieet), slechts beperkt tot symptoombestrijding. Hippocrates wist het al.

Wat is nu volwaardige, gezonde voeding? Eigenlijk moeten we dan terug in de tijd en kijken wat de eerste mensen aten. Zij aten wat direct in de natuur voorhanden was: fruit,noten,zaden,groente,vlees en vis.Het waren pure onbewerkte voedingsmiddelen vol gezonde ingrediënten.

Ons hedendaagse voedsel is vaak bewerkt en bevat veel toevoegingen. Vaak gaat het hierbij om stoffen die het lichaam geen goed doen. Voorbeelden hiervan zijn suiker,kleur- geur- en smaakstoffen, maar ook zoetstoffen en verkeerde vetten. We eten wel fruit en groente, maar deze bevatten, mede door de manier waarop ze gekweekt worden, veel minder vitaminen en mineralen dan 40 jaar geleden.

Als ons lichaam de juiste voedingsstoffen niet of te weinig binnenkrijgt,kan het niet meer optimaal functioneren. Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, allergieën en ontstekingen.

Binnen de orthomoleculaire therapie streven we  naar een voedingspatroon met een ruime hoeveelheid groente en fruit. Ook  noten, gezonde vetten en specerijen spelen een belangrijke rol. Ik adviseer zo puur mogelijke( als het kan biologische) voeding. Van belang is  dat voedingsmiddelen zoals suikers, transvetten, geraffineerde en bewerkte producten zoveel mogelijk worden vermeden.

Het is verrassend om te merken dat dit voedingspatroon heel veel mogelijkheden biedt om heerlijke gerechten op tafel te zetten.

Voedingssupplementen

Naast gezonde voeding gebruiken we in de orthomoleculaire therapie ook voedingssupplementen. Het zijn vaak stoffen die we niet voldoende via de voeding binnenkrijgen,maar die we toch nodig  hebben. Voorbeelden zijn vitaminen en mineralen en producten zoals groene thee, omega-3 vetzuren, en Q10. Er zijn ook supplementen die specifiek bij bepaalde klachten ingezet kunnen worden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen.

Wat betekent orthomoleculair?

Het woord Orthomoleculair komt van orthos en moleculen. De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor in de scheikunde Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist,goed of gezond. Orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. Moleculen zijn de bouwstenen van ons lichaam, maar ook van voedingsstoffen.

Bij een  orthomoleculaire behandeling  proberen we het lichaam te voorzien van de optimale hoeveelheid goede voedingsstoffen. Naast de gezonde voeding worden vaak supplementen voorgeschreven die voor iemand persoonlijk belangrijk zijn, maatwerk dus. Op deze manier is het mogelijk ziekten te voorkomen  of te verlichten en de gezondheid te optimaliseren.